Blog

Metamorfoza mieszkania z rynku wtórnego

Zakup mieszkania z rynku wtórnego ma wiele zalet, ale wiąże się także z pewnymi wyzwaniami. Gorszy stan budynku oraz rozkład pomieszczeń i ich funkcjonalność, która często odbiega od współczesnych trendów – to tylko kilka z nich. Dlatego w tej sytuacji warto zgłosić się do pracowni projektowej, takiej jak KODO, która oszacuje potencjał, pomoże wybrać najkorzystniejsze modyfikacje, a także przeprowadzi je w rozsądnym czasie i w ustalonym budżecie.

 

Lokal z potencjałem

Prezentowane case to jedna z naszych realizacji, pokazująca wzorcowe wykorzystanie potencjału mieszkania z rynku wtórnego. W projekcie wzięliśmy pod uwagę potrzeby i sugestie nowych właścicieli, którym zależało na jasnym, naturalnym wnętrzu. W efekcie lokal, wyjściowo w opłakanym stanie, zyskał stan użytkowy i wizualny niczym nie odbiegający od nowych inwestycji.

 

Punktem wyjścia przy metamorfozie tego mieszkania była modyfikacja układu oraz wielkości pomieszczeń - poprzez łączenie i przesuwanie ścian działowych. W efekcie dwa małe i przez to niezbyt ustawne pokoje zamieniliśmy w obszerną sypialnię. Znalazło się także miejsce na pojemną szafę z drzwiami przesuwnymi oraz lustrem.

Taki zabieg pozwolił również powiększyć łazienkę. Oprócz zabudowy nad WC i pod umywalką, wygospodarowaliśmy także przestrzeń, gdzie stanęła wysoka szafka na kosmetyki, ręczniki i kosz na pranie. Przeszklona strefa prysznicowa nadała pomieszczeniu minimalistyczną nowoczesność.

 

Zabieg łączenia pomieszczeń sprawdził się również w przypadku kuchni i salonu – wyburzyliśmy ścianę działową, zastępując ją niską ażurową przesłoną. Takie rozwiązanie pozwoliło optycznie powiększyć przestrzeń i rozjaśnić niedużą strefę kuchenną. Wybrana do tej aranżacji, sięgająca sufitu, pełna zabudowa w jednolitej, szarej tonacji łączy w sobie urok nowoczesności i niezbędną w tej części mieszkania funkcjonalność. 

 

Elementy ażurowe powtórzyliśmy w salonowej zabudowie grzejnika, za którą ukryliśmy również dodatkowe półki na książki. Przedpokój zyskał po zmianach zabudowaną wnękę, idealną do przechowywania, a lustra w białych ramach zdecydowanie powiększyły go optycznie.

 

W projekcie wykorzystaliśmy spójne kolorystycznie, naturalne materiały. Rolę pierwszoplanową grają biele, szarości i motyw drewna, a strategicznie rozmieszczone punkty światła rozjaśniają ciemne u podstaw pomieszczenia, dodając im przytulności. To idealne miejsce zarówno dla delikatnych, subtelnych mebli oraz dodatków, jak i ozdób w zdecydowanych, mocnych kolorach.  

Pod redakcją Maćka Skupińskiego
Projektant, założyciel KODO, prezes zarządu firmy.
Powrót na blog

Wybrane dla Ciebie

W poszukiwaniu idealnej wyspy
Wirtualne biuro projektowe, czyli jak urządzić się w nowej rzeczywistości
Mieszkanie w kolorach ziemi? Naturalnie!