Świąteczny stół w trzech odsłonach

Powrót

Wystrój wigilijnego stołu to temat, który co roku zwyczajowo zaprząta nam głowę przed spotkaniem w rodzinnym gronie. Jednak wszechstronnie omówiony, wciąż stanowi okazję do kreatywnych rozwiązań. Na przykładzie trzech realizacji prezentujemy, jak podejść do tematu w sposób jednocześnie niesztampowy i wciąż magicznie świąteczny.

Podstawą naszych inspiracji uczyniliśmy w pierwszej kolejności łatwą dostępność wykorzystanych ozdób. Proponowane przez nas dekoracje można bez problemu nabyć w sklepach budowlanych, ogrodniczych bądź w kwiaciarniach, a także – przynieść z przydomowego ogródka. Zaletą wszystkich koncepcji jest również to, że można zrealizować je bez większego nakładu pracy tuż przed wigilijnym spotkaniem – pod warunkiem wcześniejszego przygotowania materiałów. Pamiętajmy jednak, by zawsze zacząć od rozmieszczenia naczyń i zaplanowania sposobu podania potraw – w końcu to one grają pierwszoplanową rolę w wigilijnym spektaklu.

Iglasta girlanda

Najprostszym, choć nie całkiem oczywistym sposobem na ozdobienie wigilijnego stołu, jest wykorzystanie iglastych gałązek. Podstawą tego pomysłu jest różnogatunkowość igliwia, która stworzy ciekawy efekt mieszanego lasu. Korzystajmy z wszystkich dostępnych opcji – jodły koreańskiej, jodły kaukaskiej, tradycyjnej sosny, ogrodowej tui czy obdarzonej długimi, miękkimi igłami sosny wejmutki. W przypadku tej ostatniej – pamiętajmy o tym, by zabezpieczyć wydzielające żywicę końcówki gałązek poprzez zanurzenie ich w roztopionym wosku. Niedużych rozmiarów gałązki umieszczamy na całej długości stołu, na półmiskach, a także – wkładamy w kieszonki serwetek. Domknięciem kompozycji będą ułożone swobodnie szyszki i proste, białe świece, których blask ożywi każdą świąteczną aranżację

Cyprysowy gaj

Świetnym pomysłem na ozdobę wigilijnego stołu są doniczkowe cyprysiki, powszechnie dostępne w okresie przedświątecznym. Różnej wielkości urokliwe drzewka nabyć można w kwiaciarni czy w sklepie budowlano-ogrodniczym. Umieszczamy je w naturalnych osłonkach – glinianych doniczkach, miseczkach bądź jutowych woreczkach z dekoracyjnymi tasiemkami – i rozstawiamy na środku stołu, na całej jego długości. Idealnym urozmaiceniem tak powstałej aranżacji będą szyszki, a nawet fragmenty gałązek czy kory, które rozkładamy swobodnie w wolnych miejscach stołowej przestrzeni – pomiędzy wcześniej rozplanowaną zastawą. Gałązki cyprysików – bądź ich iglastych kuzynów – warto również umieścić w kieszonkach serwetek czy na podstawkach naczyń.

 

Wyrazisty akcent

Trzecia propozycja jest prostą modyfikacją naszego cyprysowego gaju. Ośnieżone cyprysiki można w okresie przedświątecznym bez problemu kupić, a nawet – przygotować samodzielnie przy pomocą śniegu w formie sprayu. Oprószona bielą i srebrem zieleń będzie doskonałym tłem dla wyrazistych akcentów kolorystycznych w kolorze złota, granatu bądź czerwieni. W naszej realizacji postawiliśmy na tę ostatnią barwę, tradycyjnie kojarzącą się ze świętami. Użyliśmy małych czerwonych bombek oraz gałązek z czerwonymi owocami, które można rozłożyć w doniczkach z drzewkami, serwetkach, a nawet – swobodnie na stole czy półmiskach. Najważniejszą zasadą w tej koncepcji jest spójność – warto postawić na jeden kolor i ubrać go w różne formy, wplatając je w iglastą zieleń i biel zastawy.